Digitale samenwerking als katalysator
Samen met de bouwindustrie innoveren naar productie direct vanuit digitale modellen en met een minimum aan afvalstromen.
Onze ambities kunnen we alleen realiseren als we allemaal samenwerken. In een steeds complexere context kan dit alleen succesvol zijn als we samen onze werkprocessen digitaliseren en data volgens uniforme standaarden delen. Digitalisering versterkt de meerwaarde van de architect: door digitale innovatie kunnen architecten prestatiegericht te ontwerpen en meerdere ontwerpen real-time toetsen op duurzaamheidsprestaties, zodat ontwerpen gerealiseerd kunnen worden met een optimale mix van (duurzaamheids)prestaties.
Digitale materiaalpaspoorten van de ontwerpen maken hergebruik op componentniveau mogelijk. Samen met de bouwindustrie willen we innoveren naar productie direct vanuit onze digitale modellen en met een minimum aan afvalstromen. Middels digitale ketensamenwerking wordt optimaal samengewerkt met andere duurzaamheidspartners in het ontwerp- en bouw- en beheertraject. De BNA participeert met alle andere ketenpartners in DSGO en in 2023 hebben wij mede het Digi-akkoord ondertekend. In concrete Digi-Deals zoeken wij actief de verbinding met andere partijen om middels digitalisering gezamenlijke duurzame doelen te realiseren.
Architecten hebben bovendien met spoed behoefte aan meer betrouwbare duurzaamheidsinformatie. Het is essentieel dat de juiste en volledige informatie van de milieuprestatie, ook van circulaire en bio-based materialen beschikbaar is in de Nationale Milieu Datebase (NMD). De BNA pleit ervoor om de NMD in te richten als maatschappelijke voorziening in het algemeen belang, waarbij haar mandaat verruimd wordt en meer middelen worden aangewend. Aansluiting bij Europese normen en wetgeving is daarbij essentieel.
De voor de duurzame transitie noodzakelijk digitalisering van de keten loopt gevaar wanneer digitale applicaties voor een deel van de ondernemingen onbereikbaar worden. Met onder andere the European Construction Industry Federation (FIEC), the Architects Council of Europe (ACE) en de brancheverenigingen van architecten van de Scandinavische landen deelt de BNA de zorg over het gebrek aan concurrentie, hoge tarieven en achterblijvende productprestaties in de softwaremarkt voor architecten. Wij roepen overheden op hiernaar onderzoek te doen.