Hergebruik als de regel, niet de uitzondering
We dagen beleidsmakers uit om niet alleen te sturen op korte termijn en aantallen, maar met een langetermijnvisie te komen voor de duurzame herinrichting van Nederland.
Als architecten weten we hoe we onze footprint moeten verkleinen. Door kritisch te kijken welke vierkante meters echt nodig zijn, maken we de grootste stap, vervolgens kijken we welke gebouwen en structuren we kunnen hergebruiken. Door te kiezen voor hergebruik van een bestaande gebouwstructuur in plaats van nieuwbouw kan de milieubelasting van een project sterk worden teruggedrongen. Door slim te ontwerpen kan de architect het materiaalgebruik voor nieuwe gebouwonderdelen beperken. Wat we nieuw bouwen doen we zoveel mogelijk met bio-based en circulaire materialen en natuurlijk maken we onze gebouwen zo energiezuinig als mogelijk: energieneutraal, maar liever nog energie-positief.
Toch is sloop-nieuwbouw nog steeds de regel en herbestemming en renovatie de uitzondering. Dit moet andersom. We roepen overheden dan ook op om hierin een voorbeeldfunctie te vervullen en overheidsgebouwen in principe niet te slopen, maar de kracht van ontwerpers te gebruiken om bestaande gebouwen een tweede leven te geven. Bij het opstellen van nieuwe bouwregelgeving dient er meer aandacht te zijn op de invloed die deze heeft op de herbestemming van bestaande gebouwen.