Visie en regie op duurzame omgevings-kwaliteit
We dagen beleidsmakers uit om niet alleen te sturen op de korte termijn en aantallen, maar met een langetermijnvisie te komen voor de duurzame herinrichting van Nederland
Al in de verklaring van Davos in 2018 is door alle Europese regeringen het belang vastgelegd van een hoog-kwalitatieve Baukultur in relatie tot gezamenlijke duurzaamheidsambities. Immers hoogkwalitatieve omgevingen blijken de meest vruchtbare voedingsbodem voor sociale inclusie, duurzame innovatie en functiewijzigingen. Het begrip Baukultur is in Nederlandse context vertaald naar het begrip Omgevingskwaliteit en vindt onder andere zijn weerslag in het programma Mooi Nederland. BNA ondersteunt de onder het kabinet Rutte IV ingezette koers van de landelijke overheid om weer regie te pakken op ruimtelijke ordening. We dagen beleidsmakers uit om niet alleen te sturen op korte termijn en aantallen, maar met een langetermijnvisie te komen voor de duurzame herinrichting van Nederland.
De stikstofcrisis, stijgende waterspiegels en steeds extremere weersomstandigheden dwingen ons om water, bodem en landschap als uitgangspunt voor onze ruimtelijke inrichting te nemen. Omdat we weten dat het klimaat verandert, moeten we bovendien steden en wijken ontwerpen die voorbereid zijn op het klimaat van morgen. Omgevingen die bescherming bieden tegen extremere hitte, langere periodes van droogte en heviger neerslag. Gebouworiëntatie, zonwering, waterbuffering en begroeiing zijn enkele van de middelen die tot de duurzame gereedschapskist van de architect behoren. Het inzetten van ontwerpend onderzoek voor het vinden van oplossingsrichtingen voor complexe meervoudige thema’s toe bevelen wij van harte aan.