14/28
  • Pages
  • Editions
01 cover
02 uitgelicht
03 Hoogtepunten
04 Inhoudsopgave
05 Hoofdstuk 1
06 Benchmark & Verdiepingsonderzoek
07 lobby
08 Hoofdstuk 2
09 De ondernemende architect
10 Leven Lang Leren
11 Bouwregelgeving en contracteren
12 Ruimte voor jong talent
13 Hoofdstuk 3
14 Circulair doen
15 Technologie benutten
16 Hoofdstuk 4
17 De vereniging
18 BNA Netwerken
19 Ledencommunicatie
20 BNA Events
21 Hoofdstuk 5
22 BNA Beste Gebouw van het Jaar
23 Opdrachtgeverscommunicatie
24 Hoofdstuk 7
25 Architectenbureaus in cijfers
26 BNA in cijfers
27 Toekomstverwachting bureauscijfers
28 BNA Online

3.1 Slimme architectuur


Duurzaam ontwerpen en bouwen

Duurzaam ontwerpen groeit door, maar versnelling blijft nodig Ontwikkelingen duurzaamheid

Er zijn nog grote stappen te zetten op weg naar een volledig duurzame gebouwde omgeving. Dat bleek uit het BNA Verdiepingsonderzoek 2022. Tijdens de ontwerpfase van een bouwproject worden belangrijke keuzes gemaakt die het wel of niet duurzaam zijn grotendeels bepalen. Toch benoemden architecten minder dan de helft van het door hen ontworpen volume duurzaam.

Wel zagen architectenbureaus in 2021 een flinke toename in het energieneutraal ontworpen volume ten opzichte van een jaar eerder. Ook ten aanzien van circulair en natuurinclusief ontwerpen en bouwen zien bureaus een toename.

Lees verder

Podcast Duurzaam ontwerpen en bouwen Duurzaamheid als norm

In vier afleveringen in de podcastserie rond duurzaam ontwerpen en bouwen, in samenwerking met Architectenweb, ging Michiel van Raaij in gesprek duurzame koplopers in de branche. Jolijn Valk, architect en voorzitter van de BNA, sloot aan om toe te lichten hoe de BNA duurzaam ontwerpen en bouwen stimuleert.

De podcast is te beluisteren via verschillende platformen: Architectenweb, Apple Podcasts, Spotify, Buzzsprouts en Google podcasts.

Beluister de podcasts

Nieuwe kennisdossiers Op naar een duurzame samenleving

Ter activatie van duurzaam ontwerpen en bouwen in samenspel met opdrachtgevers en bouwpartners zijn de kennisdossiers circulair, natuurinclusief, energieneutraal, klimaatadaptief en materiaalgebruik uitgebreid.

De BNA wil de duurzame ontwikkeling van de bouw in Nederland versnellen en streeft naar halvering van grondstoffenverbruik in 2030. Die versnelling is hoognodig om het door de overheid gestelde doel te halen om in 2050 de gebouwde omgeving circulair, klimaatadaptief en energieneutraal te hebben gemaakt.

Lees verder