9/28
  • Pages
  • Editions
01 cover
02 uitgelicht
03 Hoogtepunten
04 Inhoudsopgave
05 Hoofdstuk 1
06 Benchmark & Verdiepingsonderzoek
07 lobby
08 Hoofdstuk 2
09 De ondernemende architect
10 Leven Lang Leren
11 Bouwregelgeving en contracteren
12 Ruimte voor jong talent
13 Hoofdstuk 3
14 Circulair doen
15 Technologie benutten
16 Hoofdstuk 4
17 De vereniging
18 BNA Netwerken
19 Ledencommunicatie
20 BNA Events
21 Hoofdstuk 5
22 BNA Beste Gebouw van het Jaar
23 Opdrachtgeverscommunicatie
24 Hoofdstuk 7
25 Architectenbureaus in cijfers
26 BNA in cijfers
27 Toekomstverwachting bureauscijfers
28 BNA Online

2.1 Versterken bureaus


De ondernemende architect

Aandachtspunten en aanbevelingen over prijsstijgingen en inflatie Honoraria architecten

Energie-, huur-, en serviceprijzen namen toe door schaarste en de inflatie. Ook de prijzen van licenties van softwarepakketten schoten de lucht in. Bureaus gaven aan dat ze naast stijgende loonkosten te maken hadden met sterk stijgende bureaukosten. Hoe bereken je dit door in je honorarium?

Voor BNA-leden zijn de (on)mogelijkheden voor het doorberekenen van deze prijsstijgingen op een rij gezet en is er een online kennissessie voor leden gehouden.

Lees meer

Extra salarisverhoging per 1 januari 2023 Afspraak BNA vakorganisaties

De BNA en de vakbonden hebben eind 2022 afgesproken om collectief tot een extra loonontwikkeling van 3,25% te komen in de huidige cao. Eerder was al afgesproken dat per 1 januari 2023 het salaris van alle medewerkers verhoogd wordt een vaste verhoging van 0,75%, wat neerkomt op € 29,- bruto voor 40 uur per week.

Belang cao De cao bevat op onze branche toegesneden afspraken. Deze zorgen voor duidelijkheid, arbeidsrust en helpen oneigenlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden binnen de architectenbranche te voorkomen.

Lees meer

'Pensioen & Vreugd': in gesprek over pensioen Spel en gesprek over je pensioen

De werknemers- en werkgeversorganisaties in de architectenbranche moesten nadenken over een nieuwe pensioenregeling. Dat is nodig, want er komt een nieuwe pensioenwet aan. Alle pensioenregelingen worden hierop aangepast. Dus ook de pensioenregeling bij Pensioenfonds voor de Architectenbureaus.

Omdat de BNA, de bonden en het Pensioenfonds de inbreng van de branche belangrijk vinden, heeft de BNA sessies georganiseerd door het hele land, bij verschillende werkgevers.

Lees meer

Het functiehandboek was volgens de meeste bureaus na ruim 10 jaar en een tussentijdse aanvulling hard aan actualisering toe. De stuurgroep functiehandboek van de BNA en de vakbonden heeft eind 2022 een overeenstemming bereikt over een gemoderniseerd, vereenvoudigd functiehandboek. Dit functiehandboek is een ijk-instrument en geen blauwdruk.

De bestaande functies op jouw bureau blijven leidend. Het BNA Bestuur en de bonden hebben hun achterbannen geraadpleegd voorafgaand aan de definitieve besluitvorming over branche brede invoering.

Lees meer

Naar een geactualiseerd functiehandboek Vereenvoudigd functiehandboek

Naar een gezonde, toekomstgerichte architectenbranche Toegevoegde waarde van de architect

“Architecten kunnen een positieve impact hebben op de kwaliteit en duurzaamheid van onze gebouwde omgeving. Ze zien “ondernemerschap” en “winst” echter nog regelmatig als “vieze woorden”, terwijl die wel essentieel zijn voor goede architectuur met maatschappelijke meerwaarde. En voor het aantrekken en behoud van architectuurtalent in de sector. Ook wordt de onderlinge solidariteit, het samen optrekken met collega-bureaus en ketenpartners steeds belangrijker voor een gezonde, toekomstgerichte branche: goede samenwerking is een randvoorwaarde voor ruimtelijke kwaliteit” aldus de BNA in een veel gelezen opinieartikel.

De BNA ontwikkelde in dit kader nieuwe online informatie die bureaus helpt om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.

Lees meer