4.2 Verbindt en verenigt
BNA Netwerken
Netwerken Kennis delen en elkaar ontmoeten
In 2022 werden zowel offline als online bijeenkomsten georganiseerd, exclusief voor BNA-leden en in samenwerking met andere verenigingen en partners. Er werd ook een nieuw netwerk gelanceerd voor Business Developers, speciaal voor BNA-leden. Daarnaast bezochten leden van de BNA, BNI, NVTL en BNSP gezamenlijk de Floriade.
De directies van grote BNA-bureaus kwamen tweemaal bij elkaar om kennis te delen en op strategisch niveau en urgente zaken te bespreken, onder leiding van de voorzitter van de BNA en met ondersteuning van de inhoudelijke beleidsmedewerkers.
Lokale Netwerken Actieve programma's en inspirerende ontmoetingen
In 2022 zijn de BNA Lokale netwerken weer actief events en bijeenkomsten gaan organiseren, de behoefte om elkaar weer live te ontmoeten was groot. In de regio Rotterdam is een nieuw netwerk gestart onder de naam 'De Rotterdamse Cirkel'.
Verschillende lokale netwerken hebben in 2022 actieve programma's gehad. Zo organiseerde het BNA Lokaal Netwerk Oosting sessies om nieuwe inzichten te creëren voor het buitengebied in Oost Nederland. Het Noord-Holland Regionaal netwerk bezocht projecten in Amsterdam en zelfs in New York, terwijl het Haagse Knowhow netwerk online bijeenkomsten hield en een fietsexcursie door Rotterdam organiseerde. Andere netwerken, zoals Circular Architecture en Netsted, organiseerden sessies, lezingen en excursies om kennis en inspiratie te delen binnen de architectuurwereld.
Samen werken aan een duurzame leefomgeving Wooncrisis? De architect is aan zet
In het kader van de Rotterdam Architectuur Maand hebben AIR en de gemeente Rotterdam de werksessie 'Wooncrisis? De architect is aan zet!' georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst werd aan de hand van voorbeelden uit zowel de urgente Groningse versterkingsopgave als het Rotterdamse programma Architect aan Zet besproken hoe ruimtelijk ontwerpers een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan hedendaagse uitdagingen. Op uitnodiging van de BNA leiden Peter Hersbach (Hersbach en Könst Architecten) en Alex Jager (JagerJanssen architecten BNA) de break-out-sessies
De sessie bood een platform om de rol van architecten en ruimtelijk ontwerpers in het aanpakken van deze complexe vraagstukken te belichten. Door middel van inspirerende voorbeelden en praktische inzichten werden de deelnemers gestimuleerd om creatieve oplossingen te bedenken en samen te werken aan een duurzame en inclusieve leefomgeving.
Naar een inclusieve branche
Meer balans in architectenbranche
De Deense architect Dorte Mandrup bouwde de afgelopen decennia aan een oeuvre waarin de grote waarden centraal staan: een solidaire samenleving, geschiedenis en natuur. Another kind of knowledge is dan ook de titel van een film over haar leven werden werk die op 7 oktober vertoond werd op het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) als speciaal programma van de BNA en de BNI. Voorafgaand had Catja Edens een gesprek met Mandrup over de positie van vrouwen in de hedendaagse architectuur. Over coping-mechanismen van een gebrainwashte generatie.
Slopers en architecten staan naast elkaar
in een circulaire economie
Om de overgang naar een circulaire economie te bevorderen, is het van essentieel belang om verschillende belanghebbenden, waaronder slopers en architecten, samen te brengen. Daarom hebben de BNA en VERAS (Vereniging van sloopaannemers) aan het begin van vorig jaar een rondetafelgesprek georganiseerd. Dit initiatief bood slopers en architecten de gelegenheid om van elkaar te leren en ideeën uit te wisselen.
Het doel van het rondetafelgesprek was om de synergie tussen slopers en architecten te bevorderen en gezamenlijk te werken aan de transitie naar een circulaire economie.
Prijsstijgingen & honoraria Richtlijnen en aanbevelingen voor bureaus
In de online kennissessie 'Prijsstijgingen & Honoraria' gaf André Ubink (Construct Advocaten) uitleg aan BNA-leden over de uitdagingen en mogelijkheden met betrekking tot indexeringen bij zowel nieuwe als lopende opdrachten, evenals de impact van langere doorlooptijden van projecten. Deze sessie bood verdere toelichting op het memo 'Prijsstijgingen en inflatie: aandachtspunten en aanbevelingen voor architectenbureaus', dat eind 2022 speciaal is opgesteld voor BNA-leden.
De kennissessie bood waardevolle inzichten en praktische aanbevelingen om architectenbureaus te helpen om te gaan met prijsstijgingen en inflatie. De deelnemers kregen een beter begrip van de juridische aspecten en de mogelijkheden om indexaties toe te passen bij hun opdrachten. Daarnaast werd ingegaan op de uitdagingen die kunnen ontstaan door langere doorlooptijden en hoe hiermee om te gaan in de projectplanning en contractuele afspraken.