3.2 Slimme architectuur
Digitale innovatie
Position Paper digitalisering architectenbranche Kansen van digitalisering
Digitalisering of digitale transformatie is een breed begrip. Eigenlijk wordt elk deel van de maatschappij in steeds grotere mate gedigitaliseerd, en hetzelfde zien we gebeuren in de werkprocessen van architectenbureaus. Roger Tan, voorzitter van het BIM-loket, heeft voor de BNA in 2022 een Position Paper digitalisering architectenbranche opgesteld. Hierin worden de grootste kansen op het gebied van digitalisering van de architectenbranche in de komende jaren benoemd en wat dit betekent voor de dagelijkse architectenpraktijk. Hoe kunnen we hier samen met andere disciplines in de ontwerp- en bouwsector concrete afspraken over kunnen maken?
De BNA neemt hiermee duidelijk positie in t.a.v. de rol die architecten nu en in de toekomst spelen en willen spelen in het ontwerp, bouw en beheerproces, in een veranderende sector en samenleving als gevolg van steeds verdergaande digitalisering
BNA-busexcursie Industriële woningbouw Toepassingen van digitale innovaties
Half november organiseerde de BNA een busexcursie naar een 4-tal woningbouwprojecten gerealiseerd en in aanbouw rond Amsterdam waarbij gebruik gemaakt is van industriële productie. De architecten en producenten gaven op de bus en ter plekke toelichting over het project, de samenwerking en de voordelen van de industriële productie. Verder werd besproken wat architecten en producenten van elkaar nodig hebben om de kwaliteit van proces en van het project voor de toekomst nog verder te kunnen verbeteren. Marjet Rutten (expert op o.a. het gebied van industriële bouw) nam deel aan de tour en begeleidde na afloop een gesprek over kansen, voordelen en uitdagingen.
Ils Configurator Toepassingen van digitale innovaties
De ontwikkeling van de ILS Configurator is halverwege. Een flink deel van de bouwstenen van dit online platform (voor het samenstellen en beheren van de informatiebehoefte binnen een project) is inmiddels gemaakt. Op dit moment is het binnen de testomgeving mogelijk om een account aan te maken, je rol te definiëren en projecten aan te maken. Vervolgens kun je objecten en aspecten toevoegen aan de ILS, kun je die toewijzen aan een discipline en kun je fases aanwijzen waarin informatie over die objecten en aspecten nodig is.
Je kunt daarna personen aanwijzen die verantwoordelijk zijn voor een discipline, zodat zij kunnen controleren of ze de gevraagde informatie ook kunnen leveren. Tegelijk wordt er hard gewerkt aan het opstellen van de vragen en antwoorden voor de vragenwizard. Met nog enkele ‘ontwikkelsprints’ te gaan, komt de eerste publieke versie in zicht!
Parametrisch ontwerpen in de praktijk
Toepassing in de architectenpraktijk
Om de kansen die een parametrische manier van werken voor architecten onder de aandacht te brengen is in samenwerking met Gijs Joosen (architect en domeinexpert op dit gebied bij Royal HasKoningDHV) en Pim van Wylick (architect en partner bij Planalogic) een videoreeks en BNA Academie aanbod (webinar en training) ontwikkeld. Parametrisch ontwerpen wordt door steeds meer vakgenoten gezien als de toekomst van ontwerpen. Het slimmer en efficiënter maken van het ontwerpproces met behulp van intelligente software wordt steeds meer ingezet door architectenbureaus.
Deelname kennisontwikkelingsprogramma's
Sneller en effectiever samenwerken
In 2022 is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) doorontwikkeld. Het DSGO programma biedt een set van uniforme afspraken, die zorgt voor veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot data in de ontwerp-, bouw- & technieksector. In een aantal bijeenkomsten zijn BNA architecten opgeroepen en ingelicht over de voortgang van dit omvangrijke project dat digitale samenwerking in de bouwketen wil gaan ondersteunen. Verder participeert de BNA in de CITY DEAL ‘Een slimme stad, zo doe je dat’.