2.4 Versterken bureaus

Bouwregelgeving, Beter Aanbesteden en Contracteren

Van een architect wordt straks verwacht dat deze de Wkb-regels kent en toepast Nieuwe bouwregels

Per 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 verandert het stelsel van toezicht en kwaliteitsborging in de bouw. Vanaf dan geldt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, afgekort de Wkb. Een substantieel deel van de bureaus heeft zich dan ook al verdiept in de Wkb. Van deze bureaus zegt de meerderheid zelf geen kwaliteitsborger te willen worden, maar wel van plan te zijn te gaan samenwerken met preferente kwaliteitsborgers. Dat blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek 2021. De BNA monitort ongeveer 15 Wkb-proefprojecten. Hierin wordt gekeken hoe de samenwerking tussen aannemer, architect en kwaliteitsborger optimaal en kostenefficiënt kan worden georganiseerd

Veiligheidsladder Werk aan de winkel

Grote opdrachtgevers en bouwbedrijven, verenigd in de Governance Code Veiligheid in de Bouw, verplichten vanaf 1 januari 2022 architectenbureaus die voor hen werken tot het hebben van een Veiligheidsladder-certificaat. Werk aan de winkel dus voor de architectenbranche. De BNA neemt hierin nu het voortouw door een template te ontwikkelen voor architectenbureaus die zich laten certificeren voor de Veiligheidsladder (SCL). De reden hiervoor is dat de BNA veel signalen heeft gekregen van haar leden dat de bestaande hulpmiddelen voor certificering niet aansluiten op de praktijk van architectenbureaus.

Door op brancheniveau een template voor de SCL te organiseren schept de BNA de voorwaarden voor bureaus om zich op een hogere trede te kunnen certificeren dan de verplichte trede 2. Hiermee zet de BNA de wissels voor het verbeteren van het lerende vermogen van de bouwsector op het gebied van veiligheid.

Rechtsbescherming bij aanbesteden Positie bureaus in tenders verbetert

Begin 2021 presenteerde toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer haar beleidsmaatregelen om de rechtsbescherming van ondernemers bij aanbestedingen te verbeteren. Dit naar aanleiding van het Rapport van KWINK waarin geconcludeerd werd dat het droef gesteld is met de rechtsbescherming.

De BNA was actief betrokken bij de totstandkoming van dit rapport, de voorbereiding van de beleidsmaatregelen én de uitwerking van de eerste maatregelen. De maatregelen die in 2021 uitgevoerd zijn betreffen een aanpassing van de Gids Proportionaliteit (van kracht per 1 januari 2022) en een herziening van de Handreiking Klachtafhandeling bij Aanbesteden. De aangepaste handreiking wordt uitgerold in 2022. De aangekondigde herziening van de Aanbestedingswet volgt later.

Tenderklachten BNA vinden gehoor

Ondersteuning bureaus bij disproportionele architectenselecties

Ook in 2021 heeft de BNA haar leden bijgestaan in disproportionele tenders. In veel gevallen bood het indienen van vragen hulp en werd de aanbestedingsleidraad aangepast. In de gevallen waarin niet geluisterd werd, schaalde de BNA op naar een klachtprocedure, in eerste aanleg bij het klachtloket van de aanbesteder en desnoods daarna bij de Commissie van Aanbestedingsexperts. Vrijwel alle klachten zijn geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard. Soms leidde dat tot aanpassing van de procedure, soms niet. Maar zo bouwen we als branche wel jurisprudentie op over wat wel en niet proportioneel is bij een architectenselectie.

BNA werkt met partners aan paritaire herziening van de DNR

Paritaire DNR nabij

Architectenbureaus lopen nog steeds op tegen een wildgroei van uiteenlopende inkoopvoorwaarden die afwijken van de DNR. Het coronajaar heeft nauwelijks verbetering gebracht. Vooral grotere bureaus (meer dan 5 fte) worden geconfronteerd met afwijkingen. De afwijkende voorwaarden leiden regelmatig tot onbeheersbare en onverzekerbare risico’s. In de consumentenmarkt wordt de CR in de meeste gevallen integraal geaccepteerd. Dat blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek 2021.

Handreiking Architectenopdracht Houvast bij contract onderhandeling

Te vaak lopen architecten aan tegen onduidelijke en onsamenhangende architectenopdrachten. Daarom heeft de BNA de Handreiking Architectenopdracht gepubliceerd. Deze handreiking biedt opdrachtgever en architect houvast bij het vastleggen van een duidelijke en effectieve architectenopdracht.

De handreiking is een hulpmiddel voor contractonderhandeling en geeft een globaal indicatief kader om de gewenste architectenopdracht goed in het vizier te krijgen. Zodat partijen een gemeenschappelijk beeld krijgen bij (de gewenste en benodigde resultaten van) de dienstverlening van de architect. De handreiking is een bottom-up initiatief door én voor architectenbureaus.