3.1 Slimme architectuur
Duurzaam ontwerpen en bouwen
Circulair doen Kansen, voorbeelden en tools
BNA wil de duurzame ontwikkeling van de bouw in Nederland versnellen en streeft naar halvering van grondstoffenverbruik in 2030. Die versnelling is hoognodig om het door de overheid gestelde doel te halen om in 2050 de gebouwde omgeving circulair, klimaatadaptief, natuurinclusief en energieneutraal te hebben gemaakt. Daar kunnen architecten een bijdrage aan leveren omdat zij grote invloed hebben op de toepassing van materialen.
Ter activatie zijn er meerdere blogs, interviews met architecten gecommuniceerd en ook is de informatie op de website geactualiseerd met kansen, voorbeelden en tools.
Duurzaam ontwerpen en bouwen groeit snel Duurzaamheid als norm
57% van de architectenbureaus zag in 2020 een toename in het energieneutraal ontworpen volume ten opzichte van een jaar eerder. Ook ten aanzien van klimaatadaptief, circulair en natuurinclusief ontwerp zien bureaus een significante toename in het ontworpen volume.
Duurzaam ontwerpen en bouwen is echter nog steeds niet de norm. Bureaus geven aan dat gemiddeld nog maar 33% van het ontworpen volume energieneutraal, 28% klimaatadaptief, 19% natuurinclusief en 18% circulair was. Dat blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek 2021.
Netwerk Circular Arhitecture Circulair kennislab
Het doel van dit netwerk is om tot een lab te komen dat werkt aan het ontwikkelen en delen van kennis en ervaringen in de circulaire economie. Daarnaast is er aandacht voor de rol en positie van de architect/ontwerper daarin en wil het netwerk de relatie met ketenpartners intensiveren.
Binnen het netwerk worden twee groepen gevormd; een ‘Work and Research Group’ die architecten op inhoud verbindt aan het thema. Daarnaast een ‘Community of Practice’ die op (on)regelmatige basis samenwerkt in een lab. Het netwerk heeft meerdere bijeenkomsten georganiseerd.
De groei en verdichting van steden biedt kansen om aantrekkelijke, groene woonmilieus te creëren. Groen- en natuurinclusief bouwen helpt daarbij. Veel gemeenten werken aan beleid om natuurinclusief bouwen te stimuleren. De gemeente Den Haag heeft al een specifiek beleidsinstrument ontwikkeld voor groen- en natuurinclusief bouwen bij nieuwe bouwiniatieven. Ook architecten en ontwikkelaars zijn in toenemende mate bezig met het creëren van natuurinclusieve omgevingen.
Tijdens deze bijeenkomst deelden landschaparchitect Irene Mulder (gemeente Den Haag) en architect Jaakko van 't Spijker (JVST) hun ervaringen met de aanwezigen.
Natuurinlcusief bouwen Hoe doe je dat?
BNA-voorzitter neemt rapport in ontvangst Carbon Based Design
Hoe kunnen we ontwerpen en bouwen met zo min mogelijk CO2-uitstoot? De realiteit is, als we eerlijk zijn, dat we daar nog lang geen pasklaar antwoord op hebben. Zo willen we allemaal ‘circulair zijn’, maar komen de meeste architecten, opdrachtgevers en bouwers vooralsnog niet veel verder dan hergebruik van materialen.
De inspiratie en ervaringen van gebouwen als Circl in Amsterdam of het Stadskantoor in Venlo helpen wel. En de kennisdeling voor de praktijk komt op gang, zoals onlangs bleek bij de presentatie van het boek Lessen in Circulariteit door Hans Hammink (Cie). Dat soort praktische vertaalslagen kunnen we goed gebruiken, zo schreef BNA-voorzitter Jolijn Valk in haar voorwoord.