2.3 Versterken bureaus
Leven Lang Leren
BNA Academie: Leren op elk vlak Korte terugblik
2021 is voor iedereen een bijzonder jaar te noemen. Door de continu veranderende omgeving, hebben we ons heel flexibel moeten opstellen en continu moeten aanpassen aan de nieuwe setting. Als je naar 2021 terugkijkt in het licht van de vijf situaties waarin we behoefte hebben aan leren/we ons moeten aanpassen dan hebben we gedwongen door het tweede jaar coronacrisis veel geleerd.
- Nieuwe kennis: de digitale mogelijkheden zijn alleen maar uitgebreid en we vinden in de praktijk een mix die past bij de situatie van het moment.
- Meer diepgang: de onderlinge binding met collega’s en je klanten is zo belangrijk voor plezier in je werk. Wat vind jij eigenlijk belangrijk in jouw werk? En hoe doen we dat deels online en deels live?
- Toepassen: je hebt de nieuwe kennis gebruikt. Digitale vergaderingen, webinars en allerlei combinaties van vormen met live aanwezigheid.
- Oplossen: met quarantaines, kinderen dagen thuis, zorgen voor je zieke naasten of eenzaam op een klein appartement hebben we dit allemaal gedaan.
- Veranderen: afwisselend werken thuis en op het bureau, invulschema’s wanneer je op kantoor bent, je vermaken tijdens lockdowns, andere creatieve sessies dan met de benen op tafel op kantoor.
Uitbreiden wat goed werkt Nieuwe werkvormen
De BNA Academie is doorgegaan met het ontwikkelen van allerlei verschillende leervormen die passen bij de huidige situatie: combinatie van op locatie en online, inzet van video’s en webinars, op locatie als het kan en leren op het moment dat het de deelnemer past. Bij dat laatste past ook individuele online coaching. Vorig jaar is daarmee gestart en daar bleek een grote behoefte aan te zijn. Die behoefte bestaat nog steeds en daarom wordt dit nog steeds aangeboden! We zien ook de vraag naar InCompany trainingen toenemen. Het scheelt reistijd, het heeft een tembuildingelement in zich en is vaak financieel gunstig. Ook wordt de BNA Academie vaker gevraagd trainingen specifiek voor een bureau te ontwikkelen/aan te passen, zodat deze goed aansluit bij de cultuur of om een eenduidige manier van werken aan te leren.
PEP Professional Experience Programme
Het multidisciplinaire Professional Experience Programme (PEP) met 200 deelnemers per jaar, biedt het geïntegreerde programma voor beroepservaring aan en is er voor architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en interieurarchitecten. De jonge ontwerpers doorlopen in 2 jaar het programma. Ze volgen 20 modules, komen in contact met professionals en bouwen een groot netwerk op. Ze werken bij een bureau, gemeente of overheidsinstelling en worden daarbij begeleid door een mentor. Na 2 jaar krijgen ze hun eindcertificaat en zijn ze klaar om de titel te dragen. Per 1 januari 2021 is Stichting Professional Experience Programma geïntegreerd binnen de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) en is een samenwerking aangegaan met BNSP, NVTL en BNI.
Blijven leren
Webinars Countering Corona, Proefprojecten Wkb
Eind 2020 heeft de BNA met behulp van scenarioplanning een aantal scenario’s ontwikkeld over het verloop van corona en hoe daar als bureau mee om te gaan. Met deze doelscenario’s en het Business Canvas Model is een aantal bureaus onder leiding van Fred Schoorl en Roger Tan in een webinar actief aan de slag gegaan met hun strategie. Ook in 2021 hebben we naast de trainingen Wkb en Omgevingswet weer aandacht besteed aan de Wkb door middel van een webinar. Door het hele land zijn proefprojecten opgestart om ervaring op te doen met de in te voeren regelgeving. Architecten werken nauw samen met gemeentes, opdrachtgevers en kwaliteitsborgers om te ervaren wat de gevolgen in de praktijk zijn.
Op de hoogte blijven
Veiligheidseisen voor architecten
Opdrachtgevers stellen vanaf 2022 strengere eisen aan het veiligheidsbewustzijn van hun opdrachtnemers. Architectenbureaus krijgen hier in selecties en aanbestedingen mee te maken. BNA Academie heeft een webinar georganiseerd waarin twee onderwerpen aan de orde komen met betrekking tot de veiligheid van mensen die gebouwen maken en onderhouden. De Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder) bij aanbestedingen en de eisen die opdrachtgevers stellen aan de kennis en kunde van de V&G-coördinator in de ontwerpfase. De sprekers waren Frans van Ekerschot van Rijksvastgoedbedrijf en Jos Schouten van Aboma. Ook dit webinar wordt nog regelmatig teruggekeken.
Online leeromgeving
Blijf jezelf ontwikkelen
In 2020 heeft de Academie geïnvesteerd in een online leeromgeving. In deze leeromgeving staat alle informatie die deelnemers nodig hebben om een training te volgen, voor te bereiden en meer. Daarnaast kunnen de deelnemers hierin ook rechtstreeks contact hebben met elkaar en met de trainers. Uit de evaluaties blijkt dat deelnemers en trainers erg positief zijn over deze vernieuwing. Naast de relevante informatie voor de trainingen plaatsen we ook achtergrondinformatie en interessante links in deze omgeving, zodat de deelnemers zich naast de training ook verder kunnen verdiepen in het onderwerp. Op deze manier wordt het ook een soort online kennisplatform. De wijze van evalueren van cursussen en trainingen is in 2021 verbeterd. Na afronding van de training, ontvangt de deelnemer gelijk een evaluatieformulier. Dit draagt bij aan het borgen van de kwaliteit. De evaluaties laten zien dat de inhoud van de programma’s positief beoordeeld wordt door de deelnemers. Een gemiddeld cijfer van 8.4 is een heel mooie score! Positief is dat de deskundigheid van de docenten erg gewaardeerd werd met een 9.0. Dat stemt tevreden. Ook belangrijk is de vertaling van theorie naar praktijk, een onderdeel waar de BNA Academie afgelopen jaar erg op ingezet heeft. Gemiddeld behalen de bijeenkomsten en trainingen van de BNA Academie een rapportcijfer: 8.0
Een breed aanbod Verdeeld in vijf aandachtsgebieden
Het aanbod van BNA Academie bestaat uit meer dan veertig verschillende trainingen, video’s en webinars. Het aanbod is grofweg in te delen in vijf aandachtsgebieden: Ondernemen, Wet- en regelgeving, Werkgeluk, Duurzaamheid en Technologie. De training Grip op ondernemerschap was in 2021 een succes. In een kleine groep gingen de deelnemers met elkaar aan de slag. De training BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) is het afgelopen jaar weer regelmatig gegeven. De nieuwe eisen zijn ingevoerd per 2021. De BNA heeft in samenwerking met BuildingLabel en BNA Academie een speciale cursus voor ontwerpers ontwikkeld. Deelnemers aan de cursus kunnen hun BENG-berekeningen volgens NTA 8800 officieel laten registreren.
We merkten dat afgelopen jaar de interesse voor vaardighedentrainingen (onder invloed van online/Corona) minder was dan voor kennistrainingen. Met name de trainingen op het gebied van duurzaamheid zijn met regelmaat gegeven. De trainingen Bouwen met Hout, Biobased Ontwerpen en Bouwen en Circulair ontwerpen basis in samenwerking met CIRCO worden veel gevolgd en positief ontvangen. Ook de voor de beroepervaringsperiode (BEP) geaccrediteerde trainingen liepen dit jaar goed: Bouwaanvragen doen, Honorarium berekenen, Effectief acquireren en Projectontwikkeling voor architecten.