3.2 Slimme architectuur

Digitale innovatie

Digitale transformatie in de branche Kansen van digitalisering

Begin 2021 is het onderzoeksrapport van Marjet Rutten gepubliceerd 'Digitale transformatie in de architectenbranche'. Een onderzoek onder BNA-leden waarin blijkt dat architectenbureaus de kansen zien van digitalisering.

Op uiteenlopende manieren adopteren architecten nu al verschillende technologieën waarmee ze beter, sneller, goedkoper en profijtelijker kunnen samenwerken met hun ketenpartners en zijn ze van plan om deze meer toe te passen.

Vernieuwd kennisaanbod op BNA.nl Digitale innovatie

Uit het onderzoeksrapport van Marjet Rutten bleek dat BNA-bureaus vooral op zoek zijn naar informatie over digitale innovatie gericht op de architectenpraktijk. Om de kennisdissiminatie op het gebied van digitale innovatie te vergroten is op het BNA platform informatie toegevoegd.

De volgende onderwerpen komen hier aan bod: Beter samenwerken dankzij BIM; Digitalisering strategieën; Parametrisch ontwerpen  Data, generative design en het gebruik van bots; Industrialisatie, robotisering en 3D-printen; Augmented-, mixed- en virtual reality; Sensoren: totale levenscyclus in beeld en slimme tools voor opnames en bouwbegeleiding.

Digitale wensen digitale innovatie Toepassingen van digitale innovaties

Bij deze bijeenkomst werden voortrekkers van digitalisering binnen het architecten- en ingenieursveld uitgenodigd om mee te denken aan de totstandkoming van het DSGO project. Dit is een project ter waarde van meer dan 10 miljoen euro om de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke boost te geven op het gebied van digitale samenwerking. De sessie werd ingeleid door Roger Tan, lid Bouw Digitaliserings Raad namens architecten en ingenieursbureaus en lid van de stuurgroep DSGO programma.

In 2021 zijn de voorbereidingen gestart van het DSGO project. Tijdens een aantal bijeenkomsten zijn BNA-architecten opgeroepen en ingelicht over de voortgang van dit omvangrijke project dat digitale samenwerking in de bouwketen wil gaan ondersteunen. Verder participeert de BNA in de CITY DEAL ‘Een slimme stad, zo doe je dat’.

Webinar ILS Ontwerp en Engineering

Toepassing in de architectenpraktijk

Na een jaar lang werken aan de invulling door verschillende architectenbureaus, lanceerde de BNA op 8 februari tijdens een webinar de BNA handreiking ILS Ontwerp en Engineering. Het webinar werd geleid door Surya Steijlen van LEVS Architecten en Wouter Verstoep van Topos.

De ILS-handreiking geeft meerwaarde bij BIM-projecten en biedt concrete handvatten voor architectenbureaus en opdrachtgevers over de invulling van de informatiebehoefte van ontwerpers, adviseurs, bouwers en overige bij de bouw betrokken partijen.

Denktanksessie Digitalisering & Data

Sneller en effectiever samenwerken

Op dinsdag 2 februari 2021 organiseerde de BNA een Denktanksessie Digitalisering & Data over het Digitale Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO). Architecten zijn nog niet goed aangehaakt aan dit stelsel en het is van belang voor de toekomst van de branche dat architecten dit wel gaan doen.

Jan Al van Techniek Nederland en lid van het Digiteam gaf een introductie op het DSGO en onder leiding van Marjet Rutten ging de groep op zoek naar effectieve manieren hoe architecten beter kunnen aansluiten en invloed kunnen uitoefenen in verschillende onderdelen van dit stelsel.